Συνεργαζόμενες Σχολές


 

Παρ’όλο που οι ρίζες των πολεμικών τεχνών χάνονται στους αιώνες, θεωρείται δεδομένο ότι από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξαν υποτυπώδεις δράσεις που συμπεριλάμβαναν την χρήση των χεριών και των ποδιών για άμυνα.
Αν ορίσουμε αυτές τις δράσεις ως τέχνη TKD (γροθιά – λάκτισμα – αμυντική τέχνη), τότε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι δημιούργησε το TKD. Παρ’όλα αυτά υπάρχει ελάχιστη ομοιότητα μεταξύ αυτών των πρωτόγονων τεχνών και του TKD όπως ασκείται σήμερα.
Το σύγχρονο TKD διαφέρει κατά πολύ από τις άλλες πολεμικές τέχνες. Για την ακρίβεια, καμία άλλη τέχνη δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο το TKD σε θέματα λεπτομέρειας και αποτελεσματικότητας των τεχνικών της αλλά και στον τομέα φυσιογνωσίας και φυσικής κατάστασης του ασκούμενου. Και επειδή ο εμπνευστής του TKD είναι αποκλειστικά ο στρατηγός Choi Hong Hi, ο οποίος καθόρισε την θεωρία, την ορολογία, τις τεχνικές, τα συστήματα, τους κανόνες και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της τέχνης με τρόπο συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο, μόνο μέσα σ’αυτό το πλαίσιο θεωρείται κανείς ασκούμενος στο TKD. Οποιαδήποτε άλλη έκδοση της τέχνης έξω από αυτό το αυστηρό πλαίσιο δεν θεωρείται TKD.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ TKD

Ο στρατηγός Choi Hong Hi, ο οποίος γνώριζε Taek Kyon (αρχαία Κορεατική αμυντική τέχνη), είχε την ευκαιρία να μάθει Karate κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής. Όταν η Κορέα ελευθερώθηκε το 1945, ο στρατηγός έγινε ιδρυτικό μέλος των νεοσχηματιζόμενων ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και από αυτή τη θέση, ξεκίνησε να διδάσκει πολεμικές τέχνες στο στρατό. Ταυτόχρονα, διεξήγαγε τις έρευνες και μελέτες του για τη δημιουργία μιας νέας πολεμικής τέχνης – κράμα άλλων πολεμικών τεχνών – ανώτερη πνευματικά και τεχνικά, η οποία έμελε πολύ σύντομα (το 1955) να γίνει η εθνική πολεμική τέχνη της Κορέας.
Το πνευματικό υπόβαθρο του TKD αντικατοπτρίζει τις παραδόσεις και τα ήθη της ανατολής, ενώ το τεχνικό του περιεχόμενο βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης επιστήμης και ιδιαιτέρως της φυσικής του Νεύτωνα που διδάσκει πως επιτυγχάνεται η μέγιστη ισχύς. Σε αυτό το τεχνικό περιεχόμενο ενσωματώθηκαν και στρατιωτικές τεχνικές επίθεσης και άμυνας.

Επίσης θεμελιώθηκαν τα βασικά ιδεώδη στα οποία μυείται ο ασκούμενος :

  • Αναπτύσσοντας ένα τίμιο μυαλό και ένα δυνατό σώμα, θα κατακτήσουμε τη δύναμη να στεκόμαστε στο πλευρό του δίκαιου σε όλες τις περιστάσεις.
  • Σκοπός μας είναι η ένωση με όλους τους ανθρώπους σε μια αδελφότητα, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή εθνικότητας.
  • Χρέος μας να αφιερώσουμε τον εαυτό μας στη δημιουργία μιας ειρηνικής παγκόσμιας κοινωνίας, όπου θα επικρατήσουν η δικαιοσύνη, η ηθική, ηεμπιστοσύνη και η ανθρωπιά.

Ακολουθώντας αυτά τα ιδεώδη, οι μαθητές του TKD ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό με την τέχνη τους, ώστε να την σεβαστούν ως εαυτόν και να μην την χρησιμοποιήσουν ποτέ με ανέντιμο τρόπο.

Η σωστή κατανόηση των αρχών του TKD, το καθιστά αναπόφευκτα μια πολεμική τέχνη που η χρήση της περιορίζεται αυστηρά στην άμυνα με  γνώμονα την επικράτηση του δίκαιου.