Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Το Wing Chun δεν είναι άθλημα, γι αυτό και δε συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανονισμούς και εξοπλισμό. Δεν είναι φτιαγμένο για επιδείξεις, γιατί οι κινήσεις του δεν έχουν φτιαχτεί για να είναι όμορφες. Έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές.

Αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες, η φιλοσοφία των τεχνικών δεν βρίσκεται στο να αναχαιτίσουν ή να μπλοκάρουν την επίθεση, αλλά να την καταστρέψουν ώστε να μην υπάρξει άλλη. Είναι μια πολύ βίαιη και καταστροφική πολεμική τέχνη που έχει δημιουργηθεί για να φτιάχνει ικανούς μαχητές σε πολύ λίγο χρόνο. Οι τεχνικές του αναφέρονται σε πραγματικές καταστάσεις μάχης και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αυτοάμυνα.

Είναι ένα σύστημα μάχης στενής επαφής με γρήγορες γροθιές και εκρηκτικά χαμηλά λακτίσματα. Η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται στον πολύ καλό συγχρονισμό άμυνας και επίθεσης και αντίστροφα, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη και ελαστικότητα.

Στο Wing Chun η άμυνα είναι επίθεση και η επίθεση είναι άμυνα. Το καθένα είναι η αιτία και το αποτέλεσμα του άλλου. Όλες οι τεχνικές αποτελούν φυσικές κινήσεις του σώματος και χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευθύτητα. Η απλότητα είναι το κλειδί σ” αυτή την τέχνη και δεν υπάρχει χώρος για τίποτα περιττό. Δεν υπάρχει καμιά περίτεχνη κίνηση και οι βασικές τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν με άπειρους τρόπους ανάλογα με τη μορφή επίθεσης. Οι τεχνικές εκτελούνται στο μικρότερο δυνατό χρόνο και απόσταση, με την ελάχιστη απαραίτητη κίνηση. Η έμφαση δίνεται στην ταχύτητα, την ορμή και τα αντανακλαστικά. Οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας πολλαπλής σειράς από χτυπήματα που εκτελούνται σε δευτερόλεπτα, και που το άπειρο μάτι δεν μπορεί να δει.

Η θεωρία του Wing Chun δεν έχει όρια στις εφαρμογές της. Οι στρατηγικές που βγαίνουν μέσα από την εφαρμογή αυτών των απλών κινήσεων, είναι πολύπλοκες.

Στο Wing Chun υπάρχει θεωρία και πράξη, και αυτό το κάνει μια αληθινή μορφή τέχνης. Η γνώση είναι άχρηστη χωρίς την πράξη, και η πράξη χρειάζεται τη γνώση για να αναπτύξει την τέχνη. Η αναζήτηση για τη γνώση είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. Έτσι η επιθυμία να αποκτήσεις τη γνώση πρέπει να είναι ζωντανή.

Είναι μια μη κλασική πολεμική τέχνη που μπορεί να αλλάζει και να εξελίσσεται. Αν μια πολεμική τέχνη δεν έχει εσωτερική εκπαίδευση και φιλοσοφία, τότε δεν είναι πολεμική τέχνη, είναι απλώς μια μαχητική ικανότητα.

Το Wing Chun επηρεάζεται απο τη νοημοσύνη του μαθητή, το σωματότυπο, τις διανοητικές ιδιότητες και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, γι” αυτό και εκφράζεται διαφορετικά από κάθε άνθρωπο. Εδώ βρίσκεται το νόημα της έκφρασης : «Κάνε το Wing Chun δικό σου».

Eίναι το μόνο σύστημα kung fu που, σύμφωνα με την παράδοσή του, έχει δημιουργηθεί από γυναίκα και έχει πάρει και το όνομά της. Το σύστημα εξαρτάται πιο πολύ από την τεχνική παρά από την δύναμη. Η ιστορία του ξεκινάει στα μέσα του 17ου αιώνα.

Η βουδίστρια ηγουμένη Ng Mui, βρήκε καταφύγιο στο Ναό του Λευκού Γερανού στο Mt. Tai Leung. Εκεί άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο σύστημα, βασιζόμενο στις κινήσεις του γερανού και το οποίο θεωρούσε ότι ήταν πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο μοντέρνο από το παλιότερο kung fu του Ναού Siu Lam. Αντί να στηρίζεται στη δύναμη του μαχητή, χρησιμοποιούσε τη δύναμη του επιτιθέμενου εναντίον του. Στο Ναό του Λευκού Γερανού, σύμφωνα με το μύθο που αναπτύχθηκε μαζί με το σύστημα, γνώρισε τη Yim Yee και την κόρη της Wing Chun. Η Ng Mui αποφάσισε να διδάξει τη νεαρή Wing Chun την τέχνη του Kung Fu που ανέπτυσσε.

Η κοπέλα αυτή τελειοποίησε τη γνώση της, χρησιμοποίησε τις τεχνικές που έμαθε εναντίον ισχυρότερων αρσενικών αντιπάλων και επικράτησε. Ταυτόχρονα, από αυτήν ξεκίνησε τη γραμμή του συστήματος, το οποίο φέρει και το όνομά της. Επίσης, δημιούργησε το περίφημο chi sao που τοποθέτησε στο κέντρο του συστήματος, και δίδαξε όλο το σύστημα στον άνδρα της, ο οποίος το ανέπτυξε και πρόσθεσε τις 12 κινήσεις του κονταριού. Αυτός με τη σειρά του το μετέδωσε στους συγγενείς του, όπου τελικά έφτασε σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του αιώνα μας, τον master Yip Man. Με την σειρά του και αυτός το ανέπτυξε και πρόσθεσε τις 8 κινήσεις των σπαθιών butterflies και τελειοποίησε τις 116 κινήσεις των περίφημων μοναδικών τεχνικών της ξύλινης κούκλας «Wooden Dummy», η οποία έχει ως σκοπό την ακρίβεια των τεχνικών, τη σκλήρυνση των άκρων, και τα ακριβή βήματα.