Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Το Wado-Ryu Karate αναπτύχθηκε από τον Otsuka Hironori και αποτελεί ένα από τα 4 βασικά στυλ του γιαπωνέζικου karate. Wado σημαίνει ο δρόμος της ειρήνης. Ο Hironori αξιοποίησε τις γνώσεις του στο Shotokan Karate, το Jujutsu, και το Tai Sabaki (κίνηση του σώματος) για τη δημιουργία του δικού του στυλ. Το 1922 έγινε μαθητής του Gichin Funakoshi, ιδρυτή του Shotokan karate. Το 1924 του δόθηκε η μαύρη ζώνη του συστήματος, και ήταν από τους πρώτους ασκούμενους στο karate που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγησή τους η μαύρη ζώνη. Λίγο καιρό αργότερα ακολούθησε το δικό του δρόμο για να μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες του, για το πάντρεμα διαφορετικών πολεμικών τεχνών και τη δημιουργία του δικού του. Το 1929 παρουσίασε μία μελέτη δημιουργίας αγώνων Karate (Kumite), η οποία αποτέλεσαν τη βάση και για τα σημερινά τουρνουά. Στις αρχές του 1934 δημιούργησε ένα σύνολο κανόνων για ανταγωνιστικό ελεύθερο sparring. Λίγα χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη δημιουργήσει μία σειρά από σχολές karate, παρουσίασε την τέχνη του.

Το Wado-Ryu δεν ασχολείται εντατικά με την άσκηση σκλήρυνσης του σώματος, όπως άλλα είδη karate, καθώς προτιμάται η εφαρμογή της κίνησης του σώματος για την αποφυγή των επιθέσεων. Επίσης, στους προπονητικούς αγώνες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των επιθέσεων με αποφυγές η ανατροπή του επιτιθέμενου. Ο ύστατος σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ειρηνικού μυαλού, με απόλυτη συνειδητότητα των συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει, και ετοιμότητα σε καταστάσεις μάχης και αυτοπροστασίας. Ο Master Ohtsuka έχτισε το σύστημά του γύρω από 9 βασικά kata, τα 5 εκ των οποίων αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας της τέχνης. Οι βασικές κινήσεις ονομάζονται taisabaki. Οι τεχνικές του Jujitsu έχουν ισχυρή παρουσία, ενώ μαζί με αυτές ο Hironori ενσωμάτωσε και τεχνικές ρίψεων.

Μετά το θάνατο του Master Hironori Ohtsuka, το 1982, ο γιος του, Jiro Ohtsuka έγινε ο επικεφαλής του συστήματος Wado Ryu. Μέχρι εκείνη την στιγμή, ο Ohtsuka ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Karate της Ιαπωνίας και Διευθυντής της Κοινωνίας Προώθησης Κλασικών Πολεμικών Τεχνών της Ιαπωνίας. Σήμερα, το Wado-Ryu Karate έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.