Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Το Taekwondo, η οδός της γροθιάς και του ποδιού, είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μαχητικό σύστημα, γνωστό για τις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τεχνικές με πόδια.

Το σύστημα που είναι γνωστό σήμερα ως Taekwondo, έχει περάσει από μία μακρά περίοδο εξέλιξης μέχρι να αρχίσει να παίρνει την τελική μορφή του με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη χρονική περίοδο μετά τον Πόλεμο και χωρίς τη σκληρή γιαπωνέζικη κατοχή, η Κορέα πέρασε μία περίοδο πολιτισμικής αναγέννησης. Ο λαός της Κορέας αποφάσισε να μην ξαναβρεθεί σε θέση υποταγής και «αγκάλιασε» την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, οι οποίες είχαν απαγορευθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Από αυτό το γεγονός προήλθαν οι σημερινές κορεάτικες πολεμικές τέχνες.

To 1959 έκανε αίτηση στο υπουργείο Παιδείας και την Ένωση Ερασιτεχνικού Αθλητισμού για την ίδρυση ενός νέου οργανισμού με την ονομασία Taekwondo. Η θέση του καθώς και η ισχύς του είχαν εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος. Τα 5 αρχικά συστήματα, Chung Do Kwan, Oh Do Kwan, Song Moo Kwan, Chang Moo Kwan, Ji Do Kwan, και Moo Duk Kwan συνενώθηκαν υπό αυτόν τον τίτλο. Η ομοιότητα της ονομασίας με το αρχαίο Tae Kyon έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο. Ο στρατηγός Choi, Hong Hi εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης, και θεωρείται από πολλούς ο ιδρυτή του tae kwon do, ενώ από άλλους απλά ο «νονός» του.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩΝΤΑΣ, Tae-kwondo σημαίνει τέχνη των ποδιών και των χεριών (Tae= πόδια, kwon= χέρια, do= φιλοσοφία, τέχνη).

ΜΕΧΡΙ το 1973 παγκοσμίως το Taekwondo ήταν ένα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις στο κράτος της Νότιας Κορέας, ήταν αφορμή να παρουσιασθεί παγκοσμίως το Taekwondo από τότε με δύο τάσεις, το αγωνιστικό σύστημα Ι.Τ.F., που το εκπροσωπούσαν Κορεάτες πολιτικοί εξόριστοι, με έδρα τον Καναδά, και το αγωνιστικό σύστημα W.T.F. με έδρα την Σεούλ, που το εκπροσωπούσε η κυβέρνηση.

ΤΟ 1988, και επειδή η Ολυμπιάδα του έτους εκείνου έγινε στην Σεούλ, η Κορέα ως διοργανώτρια χώρα και έχοντας μέσα στους Αθανάτους τον Un Yong Kim στην θέση του αντιπροέδρου της Δ.Ο.Ε., δεύτερος δηλαδή στην ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο Antonio Samaranch, κατόρθωσε στην διοργάνωση εκείνη, να συμπεριληφθεί το Taekwondo ως άθλημα επίδειξης.

ΤΟ 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, το Taekwondo συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως άθλημα επίδειξης, με την Ελλάδα παρούσα, διότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo 1991, το οποίο έγινε στην Αθήνα, οι Ελληνίδες κατέλαβαν στην παγκόσμια κατάταξη την έβδομη θέση, και οι άνδρες τη δωδέκατη.

ΣΤΗΝ Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, η ελληνική συμμετοχή επιβραβεύθηκε με την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου (Δροσίδου).

ΤΟΝ Σεπτέμβριο του 1994 στην 103η ολομέλεια της Δ.Ο.Ε. στο Παρίσι, αποφασίσθηκε ομόφωνα να είναι το άθλημα του Τaekwondo, στο επίσημο πρόγραμμα των αγωνισμάτων της Ολυμπιάδος του Σίδνεϋ, το έτος 2000.

Στο Σίδνευ ο Μιχάλης Μουρούτσος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατακτά χρυσό μετάλλιο, και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με τα δύο αργυρά μετάλλια των Αλέξανδρου Νικολαίδη και Έλλης Μυστακίδου.

Στην Ελληνική Ομοσπονδία Tae-Kwon-Do υπάγονται 523 σύλλογοι, που καλλιεργούν το άθλημα. Έχει 8 τοπικές επιτροπές (Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων, Θεσσαλονίκης, Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Κ.Δ. Μακεδονίας, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ν. Πελοποννήσου). Διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής σαν μάθημα ειδικότητας, και έχει ξεκινήσει να διδάσκεται από το 2004 και στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας.