Συνεργαζόμενες Σχολές

 

To Muay Thai πολλές φορές αναφέρεται και ως Thai Boxing ή Thai Kickboxing ή Siamese boxing. Η ιστορία του εκτείνεται μέχρι τα πεδία μάχης του Σιάμ πριν από σχεδόν 1000 χρόνια. Οι μαχητές εξασκούνται στη άοπλη μάχη, χρησιμοποιώντας γροθιές, ένα μεγάλο εύρος λακτισμάτων, τεχνικές με γόνατα και αγκώνες, καθώς και ανατροπές με ρίψεις. Οι αγώνες Muay Thai γίνονται σε ρινγκ, αντίστοιχο με αυτό της πυγμαχίας. Πριν από την έναρξη της μάχης, όσοι τιμούν την παράδοση, «χορεύουν» τελετουργικά προς τιμήν του δασκάλου τους το Wuay kru ram muay. Ιστορία.

Το Muay Thai της Ταϊλάνδης θεωρείται από τις σημαντικότερες πολεμικές τέχνες της ΝΑ Ασίας. Οι πρώτες γραπτές αναφορές έγιναν τον 15ο αιώνα, ενώ η μεγάλη διάδοσή έγινε τον 16ο αιώνα. Μάλιστα, το 1560 όταν ο βασιλιάς Naresuan συνελήφθη από στρατιώτες της Βιρμανίας, και του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί με τον εθνικό πρωταθλητή τους. Στον αγώνα που έγινε, ο Naresuan χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα του σώματός του βγήκε νικητής, και από τότε το Muay Thai έγινε εθνικό άθλημα και εκπαιδεύονταν σε αυτό ο στρατός της χώρας.

Στους αγώνες εκείνης της εποχής αν συμφωνούσαν οι αντίπαλοι, τύλιγαν τα χέρια με βαμβακερό σκοινί και κόλλαγαν πάνω του γυαλιά ή πετραδάκια. Επίσης, φορούσαν προστατευτικά από κέλυφος καρύδας, καθώς επιτρέπονταν τα κτυπήματα στα γεννητικά όργανα. Η τέχνη έφθασε στην ακμή της κατά τη βασιλεία του μαχητή Pra Chao Sua, που είχε το προσωνύμιο του τίγρη, στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο βασιλιάς λάμβανε μέρος σε τοπικούς αγώνες με μάσκα χωρίς να κάνει γνωστή την ταυτότητά του και ταυτόχρονα, προέτρεπε όλο το στρατό να εκπαιδεύεται στο Muay Thai, το οποίο το ενέταξε στο εκπαιδευτικό σύστημα. Την εποχή εκείνη κάθε χωριό είχε τους αγώνες του και τους πρωταθλητές του, ενώ τα πρώτα πονταρίσματα έκαναν την εμφάνισή τους. Στα τέλη του 19ου αιώνα διεξάγονταν αγώνες υπό την αιγίδα του βασιλιά. Το 1910 οριστικοποιήθηκαν οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου με την τοποθέτηση σκοινιών, ενώ μπήκε και χρονικό όριο. Το 1930 η τέχνη του Muay Thai έγινε άθλημα και λιγότερο επικίνδυνη για τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, εισήχθησαν τεχνικές από τη δυτική πυγμαχία και η τέχνη διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο με την ονομασία thai boxing. Στο ερασιτεχνικό επίπεδο υπάρχει πολύ ισχυρός προστατευτικός εξοπλισμός και το άθλημα διέπεται από πολύ αυστηρούς κανονισμούς.

Σήμερα
Είναι ένα άθλημα με αρκετούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο γεγονός συνέβη το 2004, όταν και ενοποιήθηκαν όλες οι ομοσπονδίες του αθλήματος δημιουργώντας μία κοινή, την World Muay Thai Federation, με όνειρο την ένταξη του αθλήματος στην θερινή Ολυμπιάδα. Η W.M.T. εκπροσωπείται στη χώρα μας από την Ελληνική Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Μουάι Τάι. Η Ε.Ε.Ο.Μ.Τ. έχει υποβάλει το φάκελο για αναγνώριση στην Ελληνική πολιτεία και περιμένει από το 1998 την αναγνώριση του αθλήματος.

Τα γνωρίσματα της τέχνης
Στο Muay Thai χρησιμοποιούνται παραδοσιακά 8 σημεία του σώματος ως όπλα: δύο γροθιές, δύο αγκώνες, δύο γόνατα και δύο πόδια. Η βασική θέση μάχης είναι παρόμοια με της δυτικής πυγμαχίας, αλλά διαφέρει στο γεγονός ότι τα χέρια είναι ψηλότερα με τους αγκώνες στο ύψος του σαγονιού. Η ταχύτητα, η ευλυγισία, η διάρκεια και η ισορροπία είναι οι βασικές αρετές της τέχνης. Τα κτυπήματα με τους αγκώνες και τα γόνατα ξεχωρίζουν στη μαχητική πρακτική της τέχνης, ενώ αίσθηση προκαλούν και τα ψηλά λακτίσματα που εκτελούνται. Το Muay Thai ήταν και παραμένει φημισμένο για τη δυσκολία και σκληρότητα της προπόνησής του και των αγώνων του, ενώ θεωρείται από πολλούς ως η πιο πλήρη μαχητική τέχνη στην όρθια μάχη.