Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Είναι μία μέθοδος αυτοάμυνας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε από το δημιουργό της, Γιάννη Λαιμοδέτη, το 1999. Ξεκίνησε να δημιουργείται το 1991, όπου μπήκαν οι πρώτες βάσεις, αλλά ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1999. Είναι μία σύνθεση από στοιχεία διαφορετικών πολεμικών τεχνών. Αντλεί στοιχεία από το Jiu Jitsu, το Kickboxing, το Defendu, το Kyokushin Karate, το Choi Kwang Do, το Grappling, το American Self Defense και το American Knife. DAS είναι τα αρχικά των λέξεων Defense, Attack, Secure και αναφέρεται στα 3 στάδια σε μία κατάσταση αυτοάμυνας. Το πριν τη συμπλοκή, κατά τη διάρκεια και το μετά. Τα κτυπήματά του έχουν πολύ μεγάλη ισχύ, καθώς βασίζεται στη σύγχρονη κινησιολογία. Έχει αναγνωριστεί από παγκόσμιες ομοσπονδίες και αυτή τη στιγμή αριθμεί 10 σχολές ανά την Ελλάδα και άλλες 5 σε χώρες εκτός Ελλάδας: στη Ρωσία, στην Αγγλία, στην Αμερική. Στην Αμερική, ένα δίκτυο 42 κορυφαίων επαγγελματιών εκπαιδευτών έχει ξεκινήσει την ύλη του και τη διδάσκουν σε σεμινάρια.

Χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία από πολεμικές τέχνες, συνδυασμένα με ψυχολογία, στο νομικό πλαίσιο του σήμερα, στις ανάγκες και τις καταστάσεις του σημερινού ανθρώπου. Η βασική αρχή του είναι η απλότητα και η πρακτικότητα. Στόχος είναι η επίτευξη του μάξιμουμ αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή δράση.

Είναι ένα πλήρες σύστημα σε ότι αφορά στις 3 ζώνες μάχης, όπως αυτήν τη στιγμή έχουν οριοθετηθεί από τις σύγχρονες σχολές αυτοάμυνας ανά τον κόσμο: τη ζώνη ελεύθερης κίνησης που ονομάζουμε ζώνη 1, όπου οι δύο αντίπαλοι μπορούν να περάσουν γροθιές και λακτίσματα χωρίς να υπάρχει σωματική εμπλοκή, τη ζώνη όρθιας εμπλοκής, όπου υπάρχει επαφή και τη ζώνη του εδάφους, η ζώνη 3. Το DAS έχει πληρότητα και στις 3 ζώνες, με γνώμονα την αυτοάμυνα και την επιβίωση, και όχι τη συναινετική συμπλοκή. Στόχος είναι να βγει κάποιος ασφαλής από μία συμπλοκή.

Η ιεράρχηση της ύλης έχει γίνει με γνώμονα τη μετάβαση από το απλό στο πολυπλοκότερο βάσει του απαιτούμενου χρόνου εμπέδωσης. Στις προχωρημένες ζώνες, μπορούμε να δούμε συνδυασμούς 10-12 χτυπημάτων, καθώς και πιο προχωρημένες στρεβλώσεις και κλειδώματα από το Jiu Jitsu. Είναι μία μέθοδος μέτριας σε ένταση αερόβιας άσκησης, που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.

Το DAS Streetfighting σήμερα έχει επωμιστεί και το τεχνικό κομμάτι (πρακτικό) του Πανελληνίου Oργανισμού Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας, ενώ έχει να επιδείξει σημαντικότατες διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα Αυτοάμυνας και ανελλιπή παρουσία σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών. Με συνεχή σεμινάρια, αρθρογραφία, βιβλία, βιντεοκασέτες αλλά και χάρη στις πάμπολλες τηλεοπτικές εμφανίσεις των μελών του, προσπαθεί και ενημερώνει αποτελεσματικά για το φλέγον ζήτημα της αυτοάμυνας σήμερα.