Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Ένα από τα λιγότερο διαδεδομένα στυλ, αλλά εξίσου εντυπωσιακά και αποτελεσματικά, είναι το CHAPKOON DO.

Το ΤΣΑΠ ΚΟΥΝ ΝΤΟ προέρχεται από την Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται και η έδρα του. Δημιουργήθηκε από τον Grand Master ΛΕΟΝ ΣΙΟΥ ΓΟΥΟΝ. Ο ΜΑΣΤΕΡ ΛΕΟΝ ήταν Δάσκαλος στο Tae Kwon Do, στο Κινέζικο Μπόξ, στο Τσόου Λη Φατ Κουνγκ Φου και στο Σίτο Ρίου Καράτε Ντό. Παρατήρησε όμως ότι καμία τεχνική αυτοάμυνας δεν ήταν ολοκληρωμένη, και έτσι κάνοντας ένα συγκερασμό των καλύτερων τεχνικών, προσθέτοντας και κάποιες δικής του επινόησης, δημιούργησε το ΤΣΑΠ ΚΟΥΝ ΝΤΟ, χάρη στο οποίο κέρδισε και το πρώτο Πανασιατικό Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών. Έκτοτε το ΤΣΑΠ ΚΟΥΝ ΝΤΟ καθιερώθηκε πρώτα στην Σιγκαπούρη, και έπειτα σε αρκετές χώρες της Ασίας, ως ολοκληρωμένη μορφή Αυτοάμυνας.

Το CHAPKOON DO στα Καντονέζικα σημαίνει:
Cha chve tao. Όπου : cha (chap) = κοφτό χτύπημα
Chve (koon) = γροθιά
Tao (do) = δρόμος

Δηλαδή : Chap σημαίνει: οξύνοια, γρήγορη απόφαση αλλά όχι βιαστική
Koon σημαίνει : Δύναμη
Do σημαίνει : διαδρομή προς τη γνώση, φώτιση

Το C.K.D. διακρίνεται για τη ρεαλιστικότητα και αποτελεσματικότητα των τεχνικών του. Κατά τη διάρκεια της ασκήσεως στο CHAPKOON DO καλυτερεύει η υγεία, αυξάνεται η ευεξία και θεμελιώνεται η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του μαθητή. Οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος σωστός μαθητής του CHAPKOON DO είναι : 1ο Να σέβεται το δάσκαλό του, 2ο Να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες ηθικής συμπεριφοράς (ευγένεια, πειθαρχεία, αγάπη, κ.α.), 3ο Να εξασκείται σκληρά και να μην απογοητεύεται εύκολα. Αν δεις την εκπαίδευσή σου σαν ανταγωνισμό, τότε όλοι είναι ηττημένοι. Χάνεις και εσύ και ο παρτενέρ σου.

Οι μαθητές διδάσκονται να μάχονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μάχης. Διδάσκονται μαλακό και σκληρό στυλ μάχης, κλειδώματα, αρπαγές και χτυπήματα σε όλα τα μέρη του σώματος. Επίσης, διδάσκονται όπλα, όπως σπαθί, διπλά κοντά σπαθιά, ομπρέλα, τσεκούρι, κα. Σε προχωρημένο στάδιο μάθησης, οι μαθητές διδάσκονται ανατομία, φιλοσοφία, τα κανάλια ενέργειας του σώματος (μεσημβρινούς) και τη γνωστή τέχνη Dim Mak. Παράλληλα, οι μαθητές ασκούνται στο στατικό και κινητικό Qi Gong, αυτομασάζ, ετερομασάζ, κινέζικο μασάζ (Tui Na), διάφορες θεραπευτικές μεθόδους και διαλογισμό.