Συνεργαζόμενες Σχολές

 

H Capoeira είναι μία τέχνη 500 ετών που αναπτύχθηκε από τους αφρικανούς σκλάβους στη Βραζιλία, και είναι γνωστή επίσης σαν ο χορός της ελευθερίας. Σήμερα είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα της σάμπα μετά το ποδόσφαιρο, και συνεχώς κερδίζει περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο. Το μείγμα ρυθμού, χορού, μουσικής, ακροβατικών και πολεμικής τέχνης που παρουσιάζει προσελκύει όλων των ειδών τους ανθρώπους. Η Capoeira είναι, πρωτίστως, μία τέχνη έκφρασης, παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης στους συμμετέχοντες, η οποία ανέπτυξε αυτά τα στοιχεία σε ένα περιβάλλον καταπίεσης και δουλείας. Στα πορτογαλικά αποκαλείται jogo, που σημαίνει παιχνίδι. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Capoeira πάνω από 600.000 άτομα ασκούνται στη βραζιλιάνικη πολεμική και χορευτική τέχνη στις ΗΠΑ, και ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει. Δημιούργημα των σκλάβων από την Αφρική στη γη της Βραζιλίας, αποικίας τότε των Πορτογάλων, η capoeira, κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε ο συνδυασμός διαφόρων στοιχείων που έλκουν την καταγωγή τους στις γιορτές, τα πανηγύρια και τις τελετουργίες των Αφρικανών. Η capoeira διαμορφώθηκε σιγά-σιγά ως ένα καλά καμουφλαρισμένο μέσο άμυνας -αλλά και εκτόνωσης καθώς αποτελούσε ένα μείγμα χορού και περιστροφικών επιθετικών κινήσεων- μέσα σε αυτό το καταπιεστικό περιβάλλον, όπου οι απαγωγές, οι βιασμοί και η γενοκτονία αποτελούσαν καθημερινή πρακτική.

Γύρω στα 1890 η εξάσκηση της capoeira απαγορεύθηκε στη Βραζιλία. Το 1961, όμως, η capoeira έγινε μάθημα στη βασική εκπαίδευση της στρατιωτικής αστυνομίας, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου 1972 αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Βραζιλίας ως άθλημα. Λίγο αργότερα, το 1974 δημιουργήθηκε η πρώτη ομοσπονδία Capoeira, με το όνομα Federac,a~o Paulista de Capoeira (ομοσπονδία Capoeira του Sa~o Paulo). Η Συνομοσπονδία Πυγμαχίας της Βραζιλίας επέτρεψε τη συμμετοχή των αθλητών της capoeira σε αθλητικούς αγώνες. Τέλος, στις 23 Οκτωβρίου 1992, δημιουργήθηκε η Συνομοσπονδία Capoeira της Βραζιλίας (Confederac,a~o Brasileira de Capoeira), με βασικό στόχο την οργάνωση του αθλήματος σε τεχνικό πια επίπεδο. Εκτός από τα προαναφερθέντα, η capoeira αναγνωρίστηκε ως άθλημα άλλες δύο φορές, το 1941 και το 1954. Ωστόσο η μεγαλύτερη αναγνώριση για το άθλημα ήρθε το 1995, όταν η capoeira έγινε μέρος της Βραζιλιάνικης Ολυμπιακής Επιτροπής (Comite^ Oli’mpico Brasileiro).

Η Capoeira και το berimbau

Η βραζιλιάνικη τέχνη βασίζεται στις περιστροφικές κινήσεις του κορμού και των ποδιών με ιδιαίτερη έμφαση στις κλωτσιές, τα σαρώματα, ενώ χρησιμοποιούνται οι αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι. Οι κινήσεις γίνονται στο ρυθμό του berimbau, ενώ πολύ συχνά οι ασκούμενοι στηρίζονται με τα χέρια στο έδαφος για να εκτελέσουν κάποιο χτύπημα.