Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Η υποταγή των πολεμικών τεχνών.

Η μετανάστευση ενός Ιάπωνα judoka στη Βραζιλία το 1910, αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο χτίστηκε το «οικοδόμημα» του Brazilian Jiu Jitsu. Ο ανατολίτης μαχητής δέχθηκε τη βοήθεια του πολιτικού Gasta~o Gracie και σε αντάλλαγμα έμαθε το γιο του, Carlos, τα μυστικά της πολεμικής του τέχνης. Αυτός μετέφερε τις γνώσεις του στα αδέρφια του, ανάμεσά τους και ο He’lio Gracie. Η ενασχόληση και η μελέτη του Carlos και του He’lio πάνω στην τέχνη, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Brazilian Jiu-Jitsu. Η μεγάλη αναγνώριση, όμως, του νέου μαχητικού στυλ ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Οι εμφανίσεις του Royce Gracie σε τουρνουά μικτών πολεμικών τεχνών τη δεκαετία του 90, και οι νίκες του απέναντι σε πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους, κέντρισαν το ενδιαφέρον της μαχητικής παγκόσμιας κοινότητας και οδήγησαν στην εξάπλωση του Brazilian Jiu-Jitsu.

Οι δημιουργοί του διατήρησαν στον πυρήνα της τέχνης την ανατροπή της ισορροπίας του αντιπάλου, τη χρήση της δύναμης και της ορμής του, καθώς και την εφαρμογή της θεωρίας των μοχλών, στοιχεία που προήλθαν από το Kodokan Judo. Η βασική διαφορά, όμως, στις δύο τεχνοτροπίες είναι ότι το Judo, ιδιαίτερα ως Ολυμπιακό άθλημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις ρίψεις και τις ανατροπές, ενώ το Jiu-Jitsu στα κλειδώματα και τους στραγγαλισμούς. Στο Judo, επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή του διαιτητή και οι αθλητές επιστρέφουν πολύ συχνά σε όρθια στάση. Αντίθετα, στους αγώνες Jiu-Jitsu οι αθλητές έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην παραμονή τους στο έδαφος, προσπαθώντας να επιτύχουν την υποταγή του αντιπάλου. Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών του BJJ εφαρμόζονται στη μάχη στο έδαφος και καταλήγουν σε κλειδώματα αρθρώσεων ή στραγγαλισμό. Από τη στιγμή που ο αντίπαλος είναι στο έδαφος, ο γνώστης της τέχνης έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο αριθμό κινήσεων για να φέρει τον αντίπαλο σε θέση υποταγής. Αυτό το σύστημα κινήσεων και απαντητικών κινήσεων μπορεί να παρομοιασθεί με το σκάκι, και την προσπάθεια για να βρει ο ένας τα αδύνατα σημεία του άλλου. Το check mat σε έναν αγώνα Jiu Jitsu αντιστοιχεί στο tap out, το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του χεριού στο έδαφος ή σε κάποιο σημείο του σώματος του επιτιθέμενου, με το οποίο ο αμυνόμενος παραδέχεται την ήττα του και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται. Αν ο αντίπαλος δεν παραδέχεται την ήττα του, τότε ένας ελεγχόμενος στραγγαλισμός, ο οποίος διακόπτει την μεταφορά του αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει στη λιποθυμία.

Σημαντικό κομμάτι της εξάσκησης στο BJJ είναι οι προπονητικοί αγώνες, οι «Randori», στους οποίους οι ασκούμενοι επιχειρούν ελεγχόμενα να προσεγγίσουν τις συνθήκες ενός πραγματικού αγώνα ή μίας συμπλοκής. Το προπονητικό sparring θεωρείται το μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται η πρόοδος στη γνώση του συστήματος.

Στους αγώνες Jiu Jitsu αποφεύγονται τα χτυπήματα και δίνονται πόντοι για την επίτευξη πλεονεκτικής θέσης. Αν η αναμέτρηση δεν λήξει με υποταγή, ο νικητής αναδεικνύεται από αυτούς τους πόντους. Το Brazilian Jiu Jitsu έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη εξάπλωση σε όλο τον κόσμο, και αυτό οφείλεται στις επιτυχημένες εμφανίσεις των μαχητών του σε τουρνουά μικτών πολεμικών τεχνών. Η κυριαρχία τους σε αυτά είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός που κατέδειξε την πρακτική εφαρμογή του συστήματος σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης.