Συνεργαζόμενες Σχολές

 

Κατά τη μυθολογία, το αγώνισμα της πυγμαχίας (πυξ + μάχη = αγώνας με γροθιές) έχει θεϊκή προέλευση. Εμπνευστής του αγωνίσματος θεωρείται ο Απόλλων, ο οποίος μάλιστα σε αγώνα πυγμαχίας φόνευσε τον Φόρβαντα, βασιλόπουλο και άριστο πυγμάχο, γιατί είχε την αλαζονεία να αντιμετωπίσει Θεό.

Η πυγμαχία καθιερώθηκε επίσημα στο Ολυμπιακό ανδρικό πρόγραμμα στην 23η Ολυμπιάδα ή το 668 π.Χ., με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Ονομαστό τον Σμυρναίο ΠΕΡΙΦΗΜΟΥΣ πυγμάχους ανέδειξε η Ρόδος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η οικογένεια του Διαγόρα ανέδειξε τρεις γενιές πυγμάχους Ολυμπιονίκες. Αξιόλογος ήταν ο Διαγόρας ο «Ευθύμαχας», ο οποίος ουδέποτε χρησιμοποιούσε την τακτική της άμυνας ή του ελιγμού, και λατρεύτηκε σαν ο πιο διάσημος πυγμάχος στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το άθλημα έγινε πιο μαζικό. Οι Ρωμαίοι, στην προγενέστερη δερμάτινη επένδυση που χρησιμοποιούσαν στα χέρια τους οι αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα, προσέθεσαν σίδερο και μολύβι, μεταμορφώνοντάς το σε έναν απάνθρωπο και φονικό αγώνα. Η πυγμαχία σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την πτώση της Ρώμης. Ξαναγεννήθηκε τον 18ο αιώνα στην Αγγλία και απέκτησε δημοσιότητα κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Τζέιμς Φιγκ, από το 1719 μέχρι το 1730. Το boxing έγινε το άθλημα των εργατών κατά τη βιομηχανική επανάσταση, καθώς τους νικητές περίμεναν μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Ήταν η εποχή που οι πυγμάχοι αγωνιζόντουσαν με γυμνά χέρια και η κίνηση και η στρατηγική μόλις είχαν αρχίσει να μορφοποιούνται. Το 1743 στο Λονδίνο, γράφτηκε για πρώτη φορά ο όρος «μπόξινγκ» (μάχη με γροθιές) και ο Τζακ Μπράουντον δημιούργησε τους πρώτους γραπτούς κανόνες.

Η βίαιη φύση του αθλήματος το άφησε εκτός ολυμπιακών αγώνων το 1896 και το 1900, για να ενταχθεί το 1904 στο Σεντ Λούις. Θεσμοθετήθηκαν 11 κατηγορίες με βάση το σωματικό βάρος, στις οποίες οι αθλητές μάχονται σ” έναν αγώνα 4 δίλεπτων γύρων (15 για τους επαγγελματίες) χρησιμοποιώντας ειδικά γάντια. Επιτρέπονται τα κτυπήματα στο κεφάλι και στο μπροστινό μέρος του σώματος πάνω από τη μέση. Η βαθμολογία προκύπτει ως εξής:
- Κάθε φορά που ο ένας από τους δύο αθλητές κατορθώσει να δώσει ένα χτύπημα είτε στο σώμα πάνω από τη μέση είτε στο κεφάλι του αντιπάλου του, τότε κατακτά ένα βαθμό, ο οποίος τονίζεται ότι για να είναι έγκυρος θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον από τρεις κριτές ταυτόχρονα.
- Όποιος αθλητής συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς μετά το τέλος του 4ου γύρου, εκείνος αναδεικνύεται και νικητής. Στην περίπτωση που σημειώνεται ισοβαθμία δύο ή περισσοτέρων αθλητών, τότε οι κριτές αφαιρούν από το δελτίο τους τον καλύτερο και τον χειρότερο βαθμό που έδωσαν στον κάθε αθλητή, κι έτσι προκύπτει ο τελικός νικητής.

Τρεις είναι οι πυγμάχοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Ο Ούγγρος Λάζλο Παπ, ο Κουβανός Τεοφίλο Στίβενσον και ο συμπατριώτης του Φελίξ Σαβόν. Με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Ρώμη το 1960 ξεκίνησε τη μεγάλη επαγγελματική του καριέρα ο Μοχάμεντ “Aλι (Κάσιους Κλέι).

O προστατευτικός εξοπλισμός, οι αυστηροί κανονισμοί και οι ιατρικές εξετάσεις έχουν ελαχιστοποιήσει πια τους κινδύνους.

Τρεις είναι οι πυγμάχοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Ο Ούγγρος Λάζλο Παπ, ο Κουβανός Τεοφίλο Στίβενσον και ο συμπατριώτης του Φελίξ Σαβόν. Με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Ρώμη το 1960 ξεκίνησε τη μεγάλη επαγγελματική του καριέρα ο Μοχάμεντ “Aλι (Κάσιους Κλέι).