Συνεργαζόμενες Σχολές

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ Α.Σ. TAEKWON DO ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ».

Η συνέντευξη δόθηκε την άνοιξη του 2010 καταχωρήθηκε στο αρχείο της σχολικής βιβλιοθήκης.

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAEKWON DO

Το TKD είναι η Κορεάτικη τέχνη της αυτοάμυνας. Ο ιδρυτής του, στρατηγός Choi Hong Hi, Master του Καράτε και μελετητής των πολεμικών τεχνών, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα τέχνη η οποία βασίζεται στις καλύτερες τεχνικές τριών πολεμικών τεχνών. Σε συνεργασία με άλλους γνώστες του αντικειμένου και με την καθοδήγηση διαφόρων επιστημόνων στον τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας, κατάφερε να δημιουργήσει μια τέχνη με υψηλό τεχνικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα απολύτως εφαρμόσιμη. Ότι μαθαίνει κανείς στο TKD είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να το χρησιμοποιήσει για αυτοπροστασία και εκεί έγκειται και η μεγάλη επιτυχία μιας πολεμικής τέχνης.

2. ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ

Το TKD αποσκοπεί στη μέγιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων μας. Γυμνάζει σώμα, μυαλό και ψυχή. Ενεργοποιεί όλα τα πεδία μας και
βοηθάει στην εναρμόνισή τους.

3. ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Ίδρυσα τον Σύλλογο το 2000 και από τότε είμαι μόνιμος κάτοικος Λεωνιδίου.

4. ΞΕΝΑΓΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

Η αίθουσα προπόνησης του Συλλόγου μας βρίσκεται κάτω από την Αγροτική Τράπεζα. Είναι 200 τμ και αποτελείται από ένα χώρο αυστηρά προορισμένο για το μάθημα του TKD, ένα χώρο με όργανα γυμναστικής, μία σάουνα, αποδυτήρια και τέλος το γραφείο του προπονητή.

5. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ

Στα 10 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας και στην ουσία με πολύ μικρό δυναμικό αθλητών, έχουμε κυριολεκτικά σαρώσει τα μετάλλια σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα, καθώς και στα Πανευρωπαϊκά των τελευταίων 5 ετών.

2005 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
ΔΑΝΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

2006 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΔΑΝΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

2006 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΔΑΝΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

2007 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 1η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΦΙΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΛΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

2008 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 1η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΦΙΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΛΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

2009 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΦΙΑ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗ 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΛΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

2010 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 1η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον. Όσο θα υπάρχουν παιδιά που θέλουν να κάνουν TKD, ο Σύλλογός μας θα είναι στη διάθεσή τους και ο στόχος μας πάντα ο ίδιος: ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά με καθαρούς στόχους.

7. ΤΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ;

Η κάθε μέρα που ζω μέσα στο Σύλλογο αποτελεί για μένα πηγή ευχαρίστησης γιατί είναι μια δουλειά «ζωντανή» που με γεμίζει και με ολοκληρώνει σαν άνθρωπο. Χαίρομαι να δουλεύω με τα παιδιά κι ακόμα περισσότερο χαίρομαι όταν θέτουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβή για έναν προπονητή από το να βλέπει τα παιδιά του να ανοίγουν με επιτυχία τα φτερά τους έτοιμα να κατακτήσουν τη ζωή.

Δεν έχω δυσάρεστες αναμνήσεις άξιες λόγου. Υπάρχει όμως κάτι που ανέκαθεν με ενοχλούσε και έχει να κάνει με μια κατηγορία ανθρώπων που δεν έχει καμία αθλητική παιδεία. Πρόκειται για αυτούς που διατείνονται με βεβαιότητα ειδήμονα ότι το TKD και όλες οι πολεμικές τέχνες προωθούν τη βία. Για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα για την θεωρία και την φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών και ειδικότερα του TKD, είναι γνωστό ότι στόχος τους είναι η μύηση στην αυτοάμυνα και όχι στη βία. Αντιθέτως προσφέρονται ως μέσο αποφυγής της βίας, ψυχικής ή σωματικής. Οι πολεμικές τέχνες είναι ίσως τα μόνα αθλήματα που διέπονται από άγραφους νόμους ηθικής και τιμής. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του TKD είναι τέτοιο, ώστε ενώ σε καθιστά ισχυρότερο έναντι των άλλων, η φιλοσοφία του σου υπαγορεύει αυστηρή αυτοσυγκράτηση και σεμνότητα.

8. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΤΕ
ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΩ;

Ο λόγος που ίδρυσα το σύλλογο εδώ είναι το ότι από παιδί ερχόμουν στο Λεωνίδιο για αναψυχή και με τον καιρό ανέπτυξα φιλικές σχέσεις με αρκετούς ανθρώπους. Όταν αποφάσισα να ιδρύσω το σύλλογο, το Λεωνίδιο προέκυψε αυθόρμητα.

Όσον αφορά την προσφορά, πιστεύω ότι ο σύλλογός μας ωφέλησε την νεολαία του Λεωνιδίου από πολλές απόψεις. Πρώτα από όλα, πρόσφερε μια εναλλακτική όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα και κυρίως στα κορίτσια. Υπήρχε ήδη το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Το μεν πρώτο απευθύνεται αποκλειστικά στα αγόρια, ενώ το δεύτερο προϋποθέτει συγκεκριμένα σωματικά προσόντα, όπως ιδανικό ύψος και βάρος. Το TKD απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο, το ύψος, το βάρος ή την ηλικία. Η μόνη προϋπόθεση είναι να σου αρέσει. Στη διάρκεια των 10 ετών ζωής του συλλόγου αναδείχθηκαν πολλοί πρωταθλητές τόσο στα Πανελλήνια πρωταθλήματα όσο και στα Πανευρωπαϊκά. Είναι πολλά τα παιδιά που ωφελήθηκαν από τα προνόμια του πρωταθλητισμού κερδίζοντας μόρια για τις Πανελλήνιες, ενώ κάποια από αυτά κατοχύρωσαν έως και την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο άνευ εξετάσεων ή την πρόσληψή τους σε κάποια σώματα ασφαλείας. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αθλητές αυτοί ήταν ταυτόχρονα και πολύ συνεπείς μαθητές, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να στηριχθούν στα όποια προνόμια για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Πέρα από όλα αυτά, το TKD προσφέρει κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Διαμορφώνει με τον θετικότερο τρόπο την προσωπικότητα των παιδιών. Με την μύηση στο TKD, ο αθλητής μαθαίνει να ακούει, να παρατηρεί, να περιμένει, να προσπαθεί, να κερδίζει αλλά και να χάνει. Μαθαίνει πάνω απ’όλα να αγαπά τον εαυτό του και να τον σέβεται. Και φυσικά μαθαίνει αυτοάμυνα, κάτι που στις μέρες μας τείνει να γίνει αναγκαίο εφόδιο, αν σκεφτούμε την έξαρση της επιθετικότητας και της εγκληματικότητας γύρω μας. Γενικά το TKD προσφέρει ένα ιδανικό πακέτο για τη σωστή σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού.

9. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ TKD;

Πρώτα από όλα θα πρέπει κανείς να έλκεται από το συγκεκριμένο άθλημα. Από εκεί και πέρα μπορώ να γεμίσω ένα ολόκληρο βιβλίο απαριθμώντας τα οφέλη από την ενασχόληση με αυτό το άθλημα.

Είναι καταπληκτική γυμναστική. Όχι μόνο δεν βλάπτει ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως είναι ότι καλύτερο για να μπουν σωστές βάσεις για ένα καλογυμνασμένο και γερό σώμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ ερασιτεχνικά, καταφεύγουν στο TKD για πιο ολοκληρωμένη προπόνηση και για επίτευξη του μέγιστου επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Επίσης βοηθάει καταλυτικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού χωρίς δίαιτες ή άλλου είδους στερήσεις. Φυσικά η σωστή διατροφή είναι εξίσου προϋπόθεση!

Είναι πνευματική άσκηση. Βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του και να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Η φιλοσοφία του TKD θωρακίζει ψυχικά τον ασκούμενο ώστε να κρατηθεί μακριά από κάπνισμα, αλκοόλ και ένα σωρό άλλες
καταστροφικές συνήθειες.

Σε επίπεδο πρωταθλητισμού, οι στόχοι είναι απολύτως εφικτοί εν αντιθέσει με άλλα αθλήματα όπου οι συνθήκες εξέλιξης είναι πιο σύνθετες. Στον σύλλογό μας από τα 12 παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό, τα 9 έχουν ωφεληθεί ήδη από τα προνόμιά του.

Πάνω από όλα όμως είναι μια πραγματική τέχνη αυτοάμυνας. Ότι μαθαίνεις εφαρμόζεται πραγματικά σε περίπτωση ανάγκης. Ως πατέρας θα ήμουν ευτυχής εάν το παιδί μου το αγαπήσει όσο εγώ και επωφεληθεί από αυτό απλώς και μόνο για να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του. Διότι το TKD θα προστατεύει τα παιδιά μας παντού, ενώ εμείς θα τα προστατέψουμε μόνο στο σπίτι.